Pomladni #MBFWLJ

Tokrat sem znova spremljal Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana. In tudi tokrat me je vaš stalking prepričal, da napišem nekaj svojih razmišljanj o prikazanih kolekcijah. O sami prireditvi ne bom izgubljal besed. Vrhunska, svetovna, največja in najboljša. In da ne naštevam dobrih lastnosti … Vse ostale kvazi modne prireditve v Sloveniji lahko samo sklonijo glavo, najdejo prvi kot in se skrijejo. Mislim, da je vsem kristalno jasno, da je v Sloveniji samo ena prireditev, katera se lahko s ponosom imenuje ‘modna’ vse ostalo je slab približek. Jebiga, tako je.

In ker je tokratni MBFWLJ na ogled postavil rekordno število oblikovalcev, se bom takoj posvetil njim in njihovemu delu ter prikazanim kolekcijam. Pa začnimo.

Peter Movrin

Nesramno dobro. Kot orgazem med pettingom. Začetek, ki bi lahko bil konec. Hvala in nasvidenje. Vrhunec. Nezemeljski volumni in strateške odprtine. Pa barve in materiali. Kakšni materiali … Šelestenje blaga kot najslajša simfonija. In popolna predstavitev. Glasba, vzdušje – svetovno in Petru primerno. Hvala, ker si.

Ivanman

Perfektno. Tokrat še bolj dodelano. Čiste barvne kompozicije kot koščki v Tetrisu. In nekaj zanimivih domislic ter materialov. Hlače in spodnji deli se ožajo, da dajo več prostora voluminoznim zgornjim delom. Uniforma sodobnega moškega. Uporabno, večno in seksi. Bravo, Ivan.

Nataša Peršuh

Ni Nataša kriva, da jo je čakalo mesto po Petru in Ivanu … Še tako dobra kolekcija bi ob njiju zbledela. In Nataša Peršuh se tudi tokrat ni preveč potrudila. Zaspana predstavitev, brezvoljna postavitev in njene večno moderne srajčne obleke in vrhunsko krojenje v najslabši možni luči. Od Nataše pričakujem veliko več. Ampak mogoče je to vse, kar lahko ponudi.

Young @ Squat

Drugi dan modnih revij so odprli mladci iz zborčka Young @ Squat. Temu, kar so tokrat pokazali, manjka nekaj mladostniške razigranosti in pretiravanja. Manjka šolska iskrenost in ekperimentiranje. Preveč poceni, minimalistično in na trenutke dolgočasno. Pa vendarle uporabno, sodobno in vsekakor popotnica za naprej.

Julia Kaja Hrovat

Mlada oblikovalka z zelo zastarelim stilom. Njena kolekcija je bila zares starikava, modno nazadnjaška in oblikovno hladna. Niti vrhunski naglavni turbani iz slamnika vedno genijalne Ane Lazovski ter plastične košare niso uspele popraviti vtisa. Slabo za začetek.

Milica Vukadinović

Milica je v Ljubljano prišla iz Srbije in hitro pokazala, kako se stvarem v modi streže. Bogata kolekcija, vrhunska izdelava in uigrana prezentacija. Revija za na vsak svetovni teden mode. Nekaj belgijskega ustvarjanja ter futurizma. Pa več uporabnih stvari, kot je videti na prvi pogled. Očarala je tudi tuje novinarje in upam, da bo Ljubljana tudi v prihodnje ena njenih postaj.

Susnyara

Ena najbolj zgrešenih kolekcij na tokratnem vrhunskem tednu mode. Niti posiljena marketinška akcija in spodbujanje horde oboževalcev niso mogle skriti zares amaterske produkcije ter na prvo žogo zgrajene celostne podobe. Vprašljivi materiali ter nekvalitetna izdelava. Pa datirani kroji in neuspelo poigravanje s tekturami in vzorci. Ne, hvala.

Draž

Zares si nisem mislil, da me bodo Draži kdaj razočarali. Pa so me. Ne s fenomenalnimi materiali in skoraj pravljičnimi vezeninami, ampak s podpovprečno in skoraj bizarno predstavitvijo. Nekakšni metulji/kačji pastirji, kot izpod rok amaterskega likovnega društva kake slovenske vasi in nehvaležni čevlji so pokvarili vtis zares vrhunske kolekcije, na katero smo Slovenci upravičeno ponosni in katera bi morala spraviti tuje obiskovalce na noge. Pa jih ni. Škoda.

Sofia Nogard

Dvojec me je prejšnjič pozitivno presenetil in komaj sem čakal njuno novo predstavitev. In na mojo veliko žalost sem ugotovil, da sta, namesto koraka naprej, naredila korak nazaj. Post-apokaliptični pridih prejšnje kolekcije je zamenjal v poceni avantgardo zapakiran malomeščanski glamour. Prekrasne in vrhunsko krojene hlače prejšnje sezone so zamenjali njuni tipični in malček zastareli kosi. Vseeno dobra kolekcija. In upam, da bosta naslednjič zopet delala z adrenalinom in zrelo malomarnostjo.

Atelier Terra Urbana

Dobra zgodba. Eco friendly kolekcija. In nekaj zares vrhunskih kosov. Zanimiva postavitev in inteligentno osveženi nekateri malček zaprašeni kosi. Vse pohvale za tole predstavitev in veliko veliko uspehov jim želim v prihodnje. Pohvalno.

Akultura

Popolno. Črnobelo. Edgy in uporabno. Eden najboljših spremljevalnih video posnetkov za še eno svetovno kolekcijo meni vedno ljube Alenke. Zares me ne čudi, da bo Akultura gostovala kar v dveh svetovnih editorialih v kratkem času. Čestitam. Usnjeno, romantično in slovensko. Letošnje poletje boste preživele v plisirani obleki. In zraven boste nosile torbico Marjete Grošelj. Deal?

Cliché

Zadnji dan je krstila revija modne znamke Cliché. V črnem so njeni zimzeleni kosi dobili nekaj tistega popra, katerega so potrebovali po zadnjih dveh prezentacijah. Nosljivo in dnevno. Mestno in za vse generacije. Gre na boljše. Nestrpno čakam naslednjič.

Sens

Mladostno ter presenetljivo dobro in uporabno. Za slovenske frajerje od kosila in aperitiva do večerje. Vedno pošastno dobro ukrojeni in tokrat geometrijsko obogateni kosi. In greha vredne moške torbe mojstrice Marjete Grošelj. Tako dobra kolekcija, da skoraj ni potrebovala tako bogatega stajlinga. Manj je več, kjer je manj tako dobro.

Xenia Design

Hrvaška modna mačka. 30 let uspešne kariere. In še ena zanimiva, kreativna in nosljiva kolekcija. Brezčasni kosi in dovolj avantgarde za izstopanje iz množice. Hrvati to znajo in XD je ena najboljših. Od vedno. Super.

D’Alpaos

Nepozabno. Krojaštvo in teksture. Barve in oblike. Zrelo, unisex, zimsko in prodajno. Mladi ustvarjalci, ki bi lahko veliko stvari naučili starejše. Resni, profesionalni in iskreni. Do sebe in svoje (upam, da vedno bolj številne) publike. Vsekakor ena največjih odkritij te prireditve. Handmade in vonj po sedanjosti. Kosi vredni greha. Čestitam in hočem vse.

Tanja Zorn

Tanja zna. Tudi ne tako vrhunske kolekcije pri njej izpadejo častitljivo všečne in nosljive. Tokrat zelo gole. Seksi silhuete in večni kosi. Nekaj malo manj prijetnih materialov ter kakšen kiks v šivu a s prekrasnimi dodatki in preprosto genialnimi torbicami. Meni je Tanja veliko bolj všeč pozimi. Takrat pokaže zobe. Komaj čakam še enkrat. In kdor zna, zna.

Twins by Begović & Štimac

Bravo fantje. Mladi, iskrivi in igrivi. Klasika s pridihom ironije in mladosti. Pogled v preteklost za vrnitev v prihodnost. Veselje in karizma v modi. Barve in stajligi zares brez napake. Upam, da jima prihodnost pokaže same pisane barve in jima prinese veliko uspehov. Zaslužita si.

JSP

Filmsko. Pričakovano odlično. Bogato in haiderackermannovsko. Izjemni kroji in pravilno dozirani dodatki. Moško, žensko, uniseks. Čudovit zaključek uspešne prireditve. Bravo sestre!

Fotografija: Jani Ugrin, Žiga Intihar za MBFWLJ

Tomi Vugrinec / VOOM Mag

admin