POŽIVIMO NAŠO KOŽO

Koža je največji organ našega telesa. Ščiti nas pred zunanjimi vplivi, ki pa jo lahko včasih preveč utrudijo ali poškodujejo. Zato je dobro, da ji občasno nudimo posebno nego z mazili, kremami, obkladki ali poparki. V tokratnem prispevku vam nudimo nekaj preprostih receptov, s katerimi boste na povsem naraven način okrepili, ter napeli svojo kožo, le ta pa bo še naprej učinkovito služila svojemu namenu.

Sredstva za krepitev kože si lahko pripravite kar doma. Sestavine lahko najdete v shrambi živil, ali pa se ponje odpravite v bližnjo trgovino z eko živili.Prvo živilo, ki kožo osveži ter uravnava njeno kislost je sadni kis. 1 čajno žličko 5% kisa zmešamo s 1/4 kozarca tople vode. Tudi med z limono deluje poživljajoče. 100 mililitrov destilirane vode zmešamo z jedilno žlico medu in 15 mililitri limoninega soka. Da se med v vodi bolje raztaplja, jo nekoliko ogrejemo, vendar ne preveč. Nato zmes ohladimo, nalijemo v steklenico, dodamo limonin sok in dobro pretresemo.

zdrava kožaNaslednji recepti temeljijo na dodajanju različnih zelišč:

1. Tonik iz jasmina in bergamotke: 1/4 destilirane vode dodamo 10 kapljic eteričnega olja jasmina in 4 kapljice bergamotovega olja. Krepilni tonik dobro pretresemo, neprodušno zapremo in shranimo v hladilniku, tudi več mesecev. Če vam je všeč vonj brina in ciprese, lahko mešanici dodate še 10 kapljic brinovega olja in 7 kapljic cipresovega olja.

2. Tonik za občutljivo kožo: zmešamo 4 jedilne žlice sivkinih cvetov, 30 mililitrov 50% alkohola, 70 mililitrov destilirane vode, 20 kapljic eteričnega olja sivke ter 10 kapljic olja kamilice.

Da bo naša koža še napeta, na kožo nanesemo mešanice:

1. Mešanica sadnih in zelenjavnih sokov: zmešamo 80 gramov limoninega, 30 gramov korenčkovega in 30 gramov kumaričinega soka. Za ljubitelje banane, avokada in melone je na voljo naslednja mešanica: zmešamo avokadovo kašo z bananinim in meloninim sokom ter nanesemo na kožo. Kožo si lahko s takšnimi pripravki spiramo, ali jih nanesemo kot obdkladke s pomočjo robcev ali vate.

2. Zeliščni prelivi: naredimo si poparek iz 2 čajnih žličk kamilice in melise. Kožo pa poleg poparka napnejo še eterična olja sivke, rožmarina, nerolija ter sandalovine. Tudi gube naj bi zmanjšali z vsakodnevno uporabo pinjenca, s katerim si kožo preprosto umijemo.

zdrava koža

S. C.

admin