PRIPRAVITE SI DOMAČO ZELIŠČNO KREMO

Ste kdaj razmišljali, da bi si pripravili svojo kremo in ji dodali zelišča po lasni izbiri? Z malo volje in časa lahko to storite kar v domači kuhinji.

Naše telo sprejema snovi tudi preko kože, zato je pomembno, da našo kožo negujemo in hranimo s kremami. Krema je mešanica maščob, v katere uvrščamo tudi masti, voske in olja, ter vode, ki se rada vpija v kožo in jo neguje. Če si kremo pripravite sami, morate kot osnovo v lekarni pridobiti emulzificirano mazilo, narejeno iz kombinacije olj in voskov, ki se dobro mešajo z vodo.

Za pripravo kreme izberemo posušena zelišča, njihovo sestavo pa prilagodimo našim željam, okusu ter učinkovinam zelišč. Zelišča, ki jih priporočamo so: materina dušica, sivka, rožmarin, cvetni listi vrtnic ali jasmina (vendar ne škropljenih), šentjanževka, meta, ognjič, baldrijan, aloja, rman, ipd.

dOMAČA KREMA IZ ZELIŠČ

Sestavine za pripravo kreme:

  • 150 g emulzificiranega mazila
  • 70 ml glicerina
  • 80 ml vode
  • 30 g posušenih zelišč

Pripomočki:

  • steklena skodelica in kozica
  • lesena žlica ali kuhalnica
  • stiskalnica za sok
  • vrečka iz gaze ali muslina
  • vrč
  • manjši ploščat nož
  • manjši kozarci/posodice za shranjevanje, ki se neprodušno zaprejo

Postopek priprave:

V kozici segrejemo vodo do vretja. Nad kozico postavimo stekleno posodo, vanjo dodamo maščobe, vodo in zelišča, ter vse skupaj segrevamo tri ure na majhnem ognju. Vrečko za precejevanje pritrdimo okrog vratu stiskalnice in zmes potlačimo. Precejeno zmes mešamo toliko časa, dokler se ne strdi v stekleni skodelici. Nato si pripravimo kozarčke za shranjevanje. Z manjšim ploščatim nožem najprej namažemo stene posodic, ter jih nato napolnimo do vrha ter neprodušno zapremo. Domače kreme so uporabne le nekaj mesecev. Njihovo trajnost podaljšamo s shranjevanjem v hladnem prostoru ali hladilniku, lahko pa jim dodamo tudi benzoinsko tinkturo, ki jim podaljša rok uporabnosti.

S. C.

admin