PHILIPS FASHION WEEK POMLAD/POLETJE 2013 – PRVI DAN

Včeraj smo bili priča prvemu sklopu modnih revij tretjega Philips fashion weeka. Pričakovanja ekipe so bila velika. V osmih izhodih se je predstavilo sedem oblikovalcev: Almira Sadar, Draž Pletenine, Tanja Zorn, Farandula, Niti Niti, Katja Magister ter Akultura, zadnji izhod pa je bil namenjen natečaju Elle stilist.

Almira Sadar 

Almira Sadar je predstavila kolekcijo bluz in srajčnih oblek. Prevladovale so črte in gube na vse možne načine – od drapiranih hrbtov, do navideznega skeleta na hrbtni strani narejenega iz gubic in do plisiranih kril. Med barvami je bil boj med pasteli in živimi barvami, najbolj nas je pa navdušil odtenek flamingo pink barve.

Draž Pletenine

Zadonel je glasni don digiridoo-ja …  Pletenine Draž so nas popeljale na pot v Tibet, mesto polno kontrastov in takšna je bila tudi njuna kolekcija. Preteklost in prihodnost, voda in ogenj, luksuz in revščina, narava in mesto ter noč in dan. Kontrasti odeti v oblačilih, ki mogoče niso komercijalna, ampak definitivno pripovedujejo svojo zgodbo.

Tanja Zorn

Tanj Zorn nas je s svojo kolekcijo odpeljala na kratek počitek do morja. Iz njenih oblačil so žareli sonce in razbeljene skale ob morju. Pliseji in tekstura materijalov so spominjali na školjke in morske valove. Obleke iz vrečevine so spominjale na ribiške vrvi ter na peščene plaže. Vse to je dopolnila bela kvačkana ogrlica, ki je bila kot pika na i kolekcije.

Farandula

V opisu kolekcije Farandula si lahko preberemo, da je bila njen navdih za kolekcijo  Martha Graham in njena umetnost plesa. Oblačila v subtilni barvni paleti snujejo nevidna razpoloženja in razkrivajo notranjo pokrajino ženske psihe. Farandulina oblačila imajo globlji in abstrakten pomen. A žal malo preveč abstrakten, saj sta edina zlata nit v kolekciji izbor materialov in barv. Farandulinega navdiha v kolekciji ni bilo možno začutiti. Škoda, saj je bila zgodba zelo dobro zasnovana. A konec koncev, tržno gledano, to sploh ni pomembno, saj je kolekcija zelo nosljiva. Kroji in barve so minimalistični, kar pomeni, da je lahko vsak kos posebej dobra naložba.

Niti Niti

Niti Niti kolekcija je prišla ravno pravi čas in nas razbudila ter napolnila z novimi energijami. Otroška igrivost in živahne barve so bile točno to, kar smo potrebovali v tistem trenutku. Manekenke so v živahnih barvah, z lizikami v rokah bile prave lolite. Mrežasta oblačila pa so kolekciji dajala prizvok grungea pomešanega z otroško nedolžnostjo. Kolekcija je bila zelo živahna in barvita, a barvnemu spektru se je potrebno tudi malo upreti in pogledati v vsak oblačilni kos posebej, ki sam po sebi žal ni bil toliko močan in zgovoren, kot v kombinaciji z drugim kosom kontrastne barve.

Katja Magister

Še ena kolekcija katere navdih se ni prenesel v oblačila. A nič zato, kolekcija je bila čudovita in zabavna. Navdušili so nas čisti kroji, kontrastne barve in detajli, kot so črni kvadratni našitki. Kolekcija je bila enotna in čeprav peščenih plaž in deskarjev nismo videli v njej, smo videli kolekcijo katero bi radi imeli v omari. In ko smo mislili, da boljše ne more biti, je prikorakala manekenka v dolgi obleki, s širokim karirastim krilom, ki je lahkotno lebdelo po pisti, kot bi bilo iz šifona. Ta obleka nas ni pustila ravnodušne.

Akultura

Težko pričakovana kolekcija Akulture se je pričela s široko razširjenimi zenicami gledalcev. Kolekcija katere navdih se je neverjetno prenesel vanjo. Bili smo brez izbire, prevzela nas je zgodba puščave in karavane, zgodba Maroka. Jasne linije krojev so bile videti kot vrhovi v puščavi medtem, ko je lahkoten lebdeč šifon izgledal kot valujoč vroč zrak. Manekenke v svetlih barvah so izgledale kot prefinjene arabske princese, tiste odete v rdečem pa kot skrivnostne šamanke. Z gotovostjo lahko rečem, da si je ženski del publike zaželel imeti vsak kos te kolekcije v svoji omari. Akultura nam je dokazala, da moda v sloveniji obstaja. Njena kolekcija pa je bila svetla točka prvega dneva Philips Fashion Weeka.

Organizacija samih modnih revij je potekala nemoteno. Organizatorji so oblikovalcem dali dovolj časa med revijami, da so pripravili svoje modele in jih brezhibne poslali na oder. Modna pista je bila dobro umeščena v prostor, saj si je lahko vsak obiskovalec dobro ogledal oblačila. Zmotila pa nas je pretirana gneča in varnostni sistem. Tudi družine z malimi otroki po našem mnenju v prve vrste ne sodijo.

 

Fotografije: Anamarija Lukšić za VOOM

M.M.

admin