RAZISKOVANJE POVRŠINE, STRUKTURE TER POIGRAVANJE Z BARVAMI

Visoka šola za dizajn, pridružena članica Primorske univerze, se je 6. junija 2013 v Festivalni dvorani v Ljubljani predstavila z zaključno modno revijo študentov oblikovanja tekstilij in oblačil. Na modni reviji so se z izvirnimi oblačili predstavili študenti vseh treh letnikov, ki so pod mentorstvom priznanih modnih oblikovalk doc. Mateje Benedetti, doc. Sonje Šterman in doc. Tanje Devetak, raziskovali površine in ploskovne teksture ter se poigravali z materiali, barvami in trirazsežnim objektom – bodisi telesom človeka, rastline, živali …

Ploskovne teksture in 3D strukture pri žuželkah so raziskovali študenti prvega letnika, ki so se pod mentorstvom doc. Tanje Devetak predstavili s konceptualnimi oblačili Insectum, kjer so se poigravali z eksperimentalnim barvanjem tekstilij in prenosom forme žuželk v oblačilno podobo. Raziskovanja bogastva struktur, oblik in barv rastlinskega sveta so se lotili študenti drugega letnika, ki so se pod mentorstvom doc. Sonje Šterman predstavili z mini kolekcijami oblačil Flora, kjer igrata pomembno vlogo površina in silhueta oblačilnih podob. Modna revija se je zaključila s kolekcijami oblačil študentk tretjega letnika, ki so se predstavile pod mentorstvom doc. Mateje Benedetti z oblačili, ki nosijo izrazito osebne zgodbe raziskovanja in razumevanja sistema telo-oblačilo-okolje.

Polona Kumelj

Modno revijo so študenti drugega letnika pod mentorstvom mag. art. Jureta Purgaja popestrili z izvirnimi videi, ki so v pričujočih izdelkih razumljeni kot struktura, ki pripoveduje o oblikovalskih orisih.

Na modni reviji smo pogrešali suverene in izoblikovane modele, ki bi delo, trud ter končni izdelek študentov bolje predstavili. Nekatere kreacije tako niso prišle do izraza in bile včasih predstavljene na neprimeren način.

 

S. C.

Fotografije: Polona Kumelj, Dare Brenko, Aleš Romaniuk

 

 

admin