S ČAJNIMI MEŠANICAMI IN KOPELMI NAD PREHLAD

Prehodno obdobje in nihanje temperatur bistveno vplivata na naš imunski sistem. Če je le-ta oslabljen, imajo bakterije in virusi večjo možnost oslabeti naše telo. Pri preprečevanju te pogosto tudi kronične bolezni si lahko pomagamo z različnimi kopelmi in čajnimi mešanicami.

Večkrat se v jesenskih dneh vračamo domov premočeni in premraženi. Dober način, da uravnovesimo telo, so nožne kopeli, s katerimi lahko preprečimo prehlad.

Nožne kopeli
Stopimo v kad z vodo, ki naj sega do golen. Voda naj bo ogreta na 37 stopinj celzija. Nato temperaturo vode postopoma zvišujemo. Kopel naj traja 10 minut. Potem noge temeljito posušimo in obujemo tople nogavice. Če pred kopeljo popijemo 2 skodelici vročega lipovega ali čajno mešanico lipovega in bezgovega cvetja, se učinek kopeli še poveča. Teh kopeli ne smejo izvajati srčni bolniki ali bolniki z boleznijo ven in krvnega obtoka.
Tudi desetminutna vroča kopel z 8 kapljicami smrekovega, evkaliptusovega ali eteričnega olja materine dušice je učinkovita. Tudi tu je potrebna previdnost pri boleznih srca in ožilja.

Čajne mešanice
1. Krepi organizem in stopnjuje odpornost: korenine slamnika, zel pelina, listi poprove mete.
Dve čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico vrele vode in po 15 minutah precedimo. Vroč čaj pijemo po požirkih dva tedna dvakrat na dan pred jedjo po eno skodelico.

2. Blaži draženje in bolečine: cvetovi lipe, lubje vrbe, kamilice, stebla njivske preslice.
Dve čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico vrele vode in po 10 minutah precedimo. Po eno skodelico čaja spijemo dvakrat do trikrat na dan.

3. Krepi in spodbuja tek: 30 g poprove mete, 30 g korenin košutnika, 10 g zeli pelina.
Dve čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico vrele vode. Po eno skodelico čaja spijemo trikrat na dan.
4. Krepi in pomirja: cvetovi lipe, rman, baldrijan, bazilika, korenine košutnika.
Dve čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico vrele vode in po 10 minutah precedimo. Po eno skodelico čaja spijemo po požirkih trikrat na dan.


Če ste ljubitelj sprehodov v naravo, lahko med obdobjem njihove vegetacije rastline naberete sami. Številne med njimi lahko poiščete tudi v čajnicah in trgovinah z zdravo prehrano.

Pri preprečevanju prehlada v tem obdobju ne pozabite še na topla oblačila in obutev ter gibanje v naravi.

S. C.

admin