S PRAZNIČNIM DEKORJEM NAZAJ K NARAVI

December je najbolj pravljičen mesec v letu. Lučke, okraski ter sanjarjenje v topli sobi,  nič lepšega. Nekateri ste svoja stanovanja že okrasili, nekatere pa okrasitev še čaka. Predstavljamo vam nekaj idej, kako ustrezno okrasiti svoje stanovanje glede na prostor, želje ter seveda vaš finančni prispevek v duhu narave.

Prvo pravilo dekoriranja je, da mora imeti celotna dekoracija neko rdečo nit. Zadnje čase ostaja trend naravnega okraševanja, kjer uporabljamo naravne materiale in dekoracijo po možnosti izdelamo sami. V naravi naberemo dele rastlin, ki jih z malo domišljije oblikujemo v moderen dekor. Pri tem ne rabimo posekati dreves, ampak uporabimo odmrle dele kot so storži in drugi plodovi, ali na vrtu skrajšamo veje okrasnim rastlinam. V trgovinah lahko kupimo še les, trakove iz jute in rafijo.

Lučke in svečke v prazničnih dneh ne smejo manjkati. Lučke lahko uporabimo na veliko različnih načinov. Iz vej lahko oblikujemo večje in manjše krogle, ki jih nato dopolnimo z lučkami.

Če bi radi prihranili na električni energiji, pa se odločimo za sveče. Lep efekt v stanovanju naredijo sveče v skupini. Pri tem moramo paziti, da se med seboj skladajo. Pri izbiri barv lahko ostanemo skromni, saj je že plamen sveče lepa in minimalistična dekoracija. Svečnike po možnosti dekoriramo sami. Če je sveč več, se odločimo za enako dekoracijo svečnikov, kjer temelji minimalizem. Priljubljeni dodatki so na primer mah, vanilijeve palčke, storži in podobno. Odlična izbira so tudi starine, ki jih lahko uporabimo v dekoraciji.

Leighanne Chasles

Novoletna jelka v stanovanju med prazniki ne sme manjkati. če ste se naveličali klasične izvedbe, pa lahko svoji domišljiji pustite prosto pot. Še posebno v stanovanjih z malo prostora sta spodnji dve izvedbi posrečen primer. Material je predvsem naraven, kot na primer les, papir, vejice, storži, listi in vrvi.

Kako izdelati jelko iz storžev in stožca? Preprosto!

Sodobne jaslice so izdelane in gline. Naravni material, ki se lepo oblikuje in se za večjo obstojnost še ožge.

Z zavijanjem daril ne pretiravajmo. Za zavijanje izberemo eko papir in ga dopolnimo s pentljo ter vejico iglavca.

Praznična dekoracija pa hitro postane tudi hrana, ki jo za kratek čas postavimo na mizo. Piškoti, kolači ter čaj ali kuhano vino, ki sta ob dodatku vanilije ter izrezljanega jabolka še lepša in okusnejša.

Donna HayAmber Mask

Fotografije: Amber Mask, Donna Hay, French By Design, Leighanne Chasles

S. C.

admin