SAMOSVOJA, PREFINJENA IN NEOMAJNA. ONA JE LOREDANA BAHORIĆ

Ona je ženska z veliko začetnico. Samosvoja, prefinjena a prizemljena. Ona je legenda hrvaške modne scene, hkrati pomemben člen evolucije regionalne mode. S svojo znamko Charlie Design ustvarja že od leta 1987, lastne kreacije pa je javnosti predstavljala že v gimnazijskem obdobju. Še vedno je neomajna in polna zagona, s svojo iskrivostjo ljudi navdihuje in spodbuja. Ona je Loredana Bahorić.

Poznamo vas kot žensko, ki točno ve, kaj želi. Ste se takšni že rodili, ali ste se morali tega naučiti?

Vedno sem vedela, kaj želim; kasneje sem se v življenju naučila tudi, da ko imaš cilj in odločno delaš na njegovi uresničitvi, se stvari enostavno pričnejo odvijati v načrtovani smeri. Ni vedno lahko, ampak če je vizija jasna in če si popolnoma osredotočen na svoje cilje, se pojavi tudi pot.

Loredana-Bahoric-VOOM

Loredana je z oblikovanjem oblačil navdihnila tudi svojega sina Tomislava, ki že nekaj let ustvarja svojo linijo oblačil za moške Spirit by T.B.

Kako bi opisali evolucijo vašega stila? Se je pogosto menjal?

Če poznate mojo znamko Charlie Design, ki obstaja že skoraj tri desetletja, potem vam je lahko jasno, koliko stvari se je v modi od takrat spremenilo. Vedno sem se držala osnovne filozofije znamke, to je minimalizem, enobarvnost, premik v avantgardo. Vse to so zapovedi, ki se jih držim še danes. Povsem normalno je, da se stvari menjajo, moda je živa in živahna kategorija in če se ne bi menjala, bi postala brezživljenjska in dolgočasna. Tako je z vsako blagovno znamko, tudi s Charlijem.

Katere materiale največkrat uporabite pri oblikovanju svojih oblačil? Se morda z njimi prilagajate trgu?

Zadnja leta veliko uporabljam tehno materiale v zimskih zgodbah. Rada jih kombiniram z usnjem in umetnim krznom. Poleti večinoma uporabljam bombaž in svilo, saj se trudim, da telo pri nošenju mojih oblačil diha. Pri izbiri materialov delujem instinktivno, vedno izberem bazo štirih do petih različnih materialov in okrog njih gradim celotno kolekcijo. V kasnejši fazi dodam še tiste, za katere mislim, da bodo zaokrožili koncept. Vedno vodim račune glede koncepta in skoraj vse v kolekciji je kompatibilno, zato se z lahkoto kombinira.

loredana-charlie SS 2013-voom

Katero dejstvo bi postavili na prvo mesto: oblikovanje oblačil po navdihu ali prodajnost le-teh?

Dizajn oblačil mi je vedno na prvem mestu toda, če živite od dizajna bodisi oblikujete avantgardno razstavo, se morate zavedati, da sta to dve popolnoma različni stvari. Oblačila v butiku služijo namenu, da jih stranke na koncu kupijo in ne temu, da visijo kot eksponati v neki galeriji. Ravno ta balans je pri oblikovanju pravzaprav najtežje doseči, torej ohraniti oblikovalski rokopis, biti drugačen tako, da stranke to prepoznajo in na koncu kupijo. Narediti eno dobro kolekcijo je uspeh, ampak delati in živeti od svojega dizajna dolgoročno, je šola življenja.

Zelo radi imate tudi naravo in živali. Kaj menite o ljudeh, katerim je takšen odnos do živih bitij popolnoma nepomemben?

Ne razumem takšnih ljudi. Kaj jih potem navdihuje? Kaj poganja naprej?

CoolStory-VOOMCoolStory-VOOM

Je na trgu veliko modnih oblikovalcev, ki poiščejo preveč navdiha (torej vas kopirajo) v vaših oblačilih? Kako se soočate s tem?

Na začetku sem se razburjala glede tega, a sedaj poskušam vse prezreti, saj sem ugotovila, da celo popolnoma prekopiran kos ni isti kot original. Zakaj? Zato, ker je navsezadnje še vedno kopija.

CoolStory-VOOMLoredana-Bahoric-butik-VOOM

Nova kolekcija: Cool Story – Charlie Design  FW15  

Pri Loredani nič ni prepuščeno naključjem, niti njena estetika; čista in avantgardna, prikrajšana za odvečnost, ki deluje prav čarobno. Lepota njene kreativnosti je izražena s črno-belo zgodbo, kjer glavno vlogo igra prav črna, ki se pretaka v tisoč nians. Znamka Charlie Design svojo prepoznavnost gradi prav na igri kontrastov. Organca se prilega krznu, neopren pa z najboljšim, ročno rezanim usnjem, povezanim z gumo. Kombinezoni, obleke in plašči so dopolnjeni z nakitom iz gume ter ročno oblikovanimi čevlji iz Charlie kozmosa.

CoolStory-VOOMCoolStory-VOOM   CoolStory-VOOM

Fotografije: Mare Milin

Simon Cirkulan

admin