SAMOZAVEST SERIJSKO

Opažam, da marsikomu primanjkuje zdrave samozavesti in samozavedanja, kdo je in koliko je vreden. V veliki meri to otroku privzgojijo in dajo starši v najbolj občutljivi fazi otrokovega razvoja, ko jim izkazujejo sprejetost, ljubezen, omogočajo varnost in ko jih vzgajajo skozi meje in doslednost. Ker pa mnogi starši niso v svojem otroštvu prejeli zgoraj naštetih pozitivnih atributov pri oblikovanju samozavesti, vsega tega ne znajo prenesti na lastne otroke in tako je žalosten krog sklenjen. Zakaj je samozavest potrebna? In zakaj je v majhnem slovenskem okolju skorajda tabuizirana?

 

Pri samozavesti gre za to, da veš lastno vrednost, veš kdo si in si v stiku s svojim notranjim jazom, s svojimi željami in potrebami. Ko se zavedaš kdo si, potem te zunanji škodoželjni ali zavistni dejavniki, predvsem ljudje brez lastne samozavesti in samozavedanja, ne morejo potolči ali razjeziti. Ponosno in samozavestno dvigneš glavo in pluješ naprej v morju priložnosti, zanimivih sogovornikov in ljudi, do katerih razviješ prijateljstvo in ljubezensko navezanost. Če se zavedaš lastne vrednosti in svoje moči, ki izvira iz tega, ti tudi noben napor ni odveč, imaš jasno začrtane cilje in veš, da jih boš dosegel ter se zavedaš, da bo za to potrebno tudi nekaj vložene energije in dela, kajti samo od sebe ne uspe prav nič.

 

Samozavestni ljudje težko dovolijo drugim, da z njimi manipulirajo in jim vsiljujejo neke svoje ideje, če sami menijo, da to ni primerno za njih. Samozavest pomeni tudi to, da si bolj odporen na stigmo in na neprimerna označevanja, ker pri sebi, globoko v notranjosti veš, da si takšen kot si, najboljši za sebe in posledično tudi za ostale.

 

Ker Slovencem na kolektivni zavesti primanjkuje točno samozavesti, smo obsojeni na to, da večina zgolj zna jamrati, kazati s prstom na druge ter nikoli ne prepozna pri sebi vzroka težav in neguje nerazumevanje do drugih. Ko se v to črnogledo množico vmeša žarek samozavesti, lahko takšni posamezniki razsvetlijo tudi druge in jim pomagajo v sprejemanju lastnega poguma in krepitve samozavesti.

 

Koliko ste vi samozavestni?

 samozavest-serijsko

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica. Če bi radi kaj vprašali, lahko svoja vprašanja pošljete na: info@svetovalnica.si. Avtorica prispevka je diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, predhodno naročanje na tel.št. 031 666 168.

admin