SANJE IN HREPENENJE NA PISTAH PARIZA: HAUTE COUTURE 2013

Haute Couture je najvišja veja umetnostne obrti v modi. Je eksluziven luksuz, ki ga doživijo le redki in sanje o katerih sanjajo tako deklice kot ženske.  Tokratni pariški teden mode je na ogled postavil 24 kolekcij, ki so izdelane pod strogimi in točno določenimi pogoji. Oblikovalci in modne hiše so se s svojimi interpretacijami prestiža sprehajale med cvetlicami,  čipkami in zlatom, njihove muze pa so med drugim Marie Antoinette in grške boginje.

Atelier Versace

Donatelline šivilje so tokrat v Parizu stkale couture kolekcijo, ki pusti močen vtis predvsem zaradi neonskih barv ter številnih zlatih detajlov. Oblačila kar kričijo luksuz, za kar so krivi predvsem izbrani materiali: perje, krzno in usnje.  V kolekciji, kjer prevladujejo predvsem kostimi in koktajl obleke, je tudi nekaj kosov, ki jih bomo zagotovo videli na prihajajočih rdečih preprogah.

Christian Dior

Kot mojster couture obrti se je tokrat prvič preizkusil tudi Raf Simons, od katerega smo vsi veliko pričakovali. Za modno hišo Christian Dior je predstavil elegantno kolekcijo z inspiracijo, ki že diši po pomladi. Drobne cvetlice se buhtijo na prosojnih tkaninah, dolgih večernih oblekah, korzetih in plaščih. Izstopajo značilne Diorjeve linije in obleke, ki so ustvarjene za Hollywoodski blišč.

Giambattista Valli

Sanje o življenju na prekrasnem dvorcu z garderobo princese nam je končno uresničil Giambattista Valli. Njegove kreacije so enostavno čudovite.  Obleke z nabranimi krili, ki pod sabo skrivajo še hlače so naravnost briljantne. Poleg tega je edinstven tudi izbor tkanin, od živalskih potiskov do rožastih našitkov. Cvetlični nakit vse skupaj pomladi in razneži.

Iris Van Herpen

Nizozemska modna inovatorka je tudi tokrat predstavila kolekcijo, ki meji med arhitekturo in umetnostjo. Njeni revolucionarni 3D printi so tokrat ujeti v električno napetost, ki v stiku s telesom riše nenavadne forme.

Chanel

Tudi Karl Lagerfeld se je tokrat s svojo inspiracijo sprehodil po vrtu polnem cvetja in zelenja.  Značilno Chanel klasiko, med katere sodijo obleke in jakne iz tvida in male črne obleke, je dopolnil z čipkastimi kosi, rožastimi potiski, perjem in visokimi škornji v različnih materialih. V skoraj 70 videzih je tako Chanel predstavil vse od preverjene klasike do nepoboljšljive rock arogance.

Elie Saab

Couture v svoji klasični izdaji z neštetimi čudovitimi detajli in sofisticirano držo, tako lahko na kratko opišemo kolekcijo Elieja Saaba.  Genij in mojster večernih oblek, ki zagotovo ve kako pričarati tisto magičnost, ki jo ženske želijo izžarevati ob posebnih priložnostih.  Če Valli oblikuje za princese, je Saab že zdavnaj napredoval na kraljevi dvor.  Oblačila, ki so enostavna po svojih šivih, vse svojo ekstravagantnost skrivajo v tisočih drobnih bleščicah, dekadentnih vezeninah in svetlečih kamnih.

Zuhair Murad

Na še en ples čipke, prosojnosti, perja, svile ion zlata nas vabi Zuhair Murad.  Kolekcija nas popelje v blagostanje Grkov in Rimljanov, ki so svoj čut za oblačenje prevzeli od boginj neba. Lahkotnost oblačil prizemljijo zlati vzorci starodavne umetnosti.  Ženska je predstavljena kot bojevnica v božanski preobleki.

Valentino

Valentino je znotraj svojih estetskih okvirov predstavil elegantno, ženstveno in precej resno kolekcijo couture oblek, ki se občasno spogleduje z minimalizmom, se dotakne gotske romantike in za konec preseneti s pisanimi cvetovi.  Glavni motiv je čipka v beli, rdeči in črni.

Alexis Mabille

Romantika in nežni pasteli igrajo glavno vlogo haute couture kolekcije Alexis Mabille. Ta izžareva mladost, razigranost, lepoto in celo nedolžnost. Neštete pentlje, rožasti dodatki, čipke in volančki  pišejo pravljico o nežnem bitju, ki se igra sredi čudovitega cvetličnega vrta. Bitje, ki je nekakšna moderna izvedba Marie Antoinette.

 

Fotografije: Haute Couture fashion week Paris

Katja Kozlevčar

admin