“SEM DOVOLJ KRITIČNA, DA NE POTREBUJEM DRUGIH MNENJ”

Vladimira Kralj, modna oblikovalka iz Nove Gorice, že kar nekaj let deluje pod imenom blagovne znamke Ymoción Design. Njene kreacije so njena značilnost, navdihnjene z vojaško uniformiranostjo, punčkami in barokom. Vse skupaj spretno prepleta in pravi, da je njen največji dosežek prav to, da s svojim stilom oblikovanja navduši ljudi, ki zadovoljno nosijo njena oblačila. Njeno poslanstvo oblikuje ogromno drobnih dosežkov, ki vodijo proti cilju. Vesela je, da je že dvakrat sodelovala na slovenskem tednu mode, pa tudi za prejeto Prešernovo nagrado za diplomsko delo z imenom Kolekcija za odrasle lutke. Trenutno oblikuje kolekcijo za svetovno priznano športno znamko, ki bo najverjetneje na prodajnih policah v začetku marca po celem svetu.

 

VladiKraljSi kot deklica že vedela, da želiš postati modna oblikovalka?

Že v osnovni šoli sem bila zelo kreativna, izdelovala sem verižice, zapestnice, kolaže, rada sem tudi risala in izdelovala oblekice za punčke, predvsem za Barbie. Ko sem izbrala srednjo grafično šolo v Ljubljani, še nisem razmišljala o modnem oblikovanju. Zanj sem se navdušila, ko sem izdelavo svoje maturantske obleke zaupala absolventki Naravoslovno tehnične fakultete (smer oblikovanje tekstila in oblačil). Ko sem pri njej videla modne skice, se mi je zdelo kot v pravljici. Njeno delo me je povsem očaralo, to je bil zame prelomni trenutek. Po srednji šoli sem torej točno vedela, kaj želim početi v življenju. Vpisala sem se na Naravoslovno tehnično fakulteto – smer oblikovanje oblačil. Že pet let pa imam svoj salon.

Zakaj modno oblikovanje?

Zelo imam rada svoj poklic, uživam v modi, uživam »delati ljudi lepe«. Modno oblikovanje mi je poklic pa tudi hobi in sprostitev. Le malo kdaj se zgodi, da rečem »joj, moram delati«. (smeh) Všeč mi je biti kreativen in da skozi svojo kreativnost in domišljijo izražaš sebe in s tem osrečiš človeka, ki mu je kreacija namenjena.

Bi lahko opisala svoj slog oblikovanja?

Sem ljubiteljica elegantno punčkastega sloga, z veliko drobnimi detajli glamuroznega videza. Rada posegam po zgodovini mode, najbolj sta mi blizu barok in vojaška uniformiranost.

Kakšne modele izbiraš za svoje modne revije, kolekcije ter fotografiranja? Zakaj?

Za modne revije izbiram predvsem modele, ki dobro hodijo, dobro predstavijo oblačilo, ki ga nosijo in se z njim znajo uskladiti. Moj idealni model je takšen, kateri se »ulije« z mojimi kreacijami.

 Vladi9

Imaš svoj idol?

Idol kot model in navdih? Gemma Ward.

Idol na splošno? Definitivno moji starši.

Prisegaš na naravno ali umetno? Kateri je tvoj najljubši material za oblikovanje?

Najraje uporabljam trše materiale, ki dajejo voluminoznost, so vsaj deloma svetlikajoči ter imajo vtkane večje cvetlične vzorce, brokat. Obožujem skoraj vse barve in vse materiale, rada kombiniram prosojnost in čipko v kombinaciji z debelejšimi grobimi materiali.

Kako poteka tvoj delavni dan?

Moj delavni dan je predvsem zelo razgiban in nima nobenih pravil. Urnik je zapolnjen do maksimuma. (smeh) Predvidoma si en dan prej planiram, kaj bom počela naslednji dan, ampak se plani spreminjajo spotoma. Teden dni se obrne, še preden je ponedeljek, je že petek. Pestro! Ko v šivalnici pripravim šivilji delo, vsak izdelek skrbno spremljam, da je narejen v detajle in dokler ni popoln ga ne dam iz rok. Nato urejam s strankami, delam na računalniku, skiciram, telefoniram, pišem, obveščam, nabavljam … Dvakrat na teden sem v Ljubljani, kjer z mojimi kreacijami polnim trgovinico, dvakrat do trikrat na teden skočim v sosednjo Italijo v nabavo blaga, sestankujem, se dogovarjam, ob enem pa delam še dva večja projekta … V bistvu je moj dan napolnjen do zadnje minutke. V glavi imam toliko stvari, da se še sama sebi čudim kako vse to zmorem. (smeh)


Kako se »odklopiš« od dela?

Skoraj vsak dan najdem čas za športni podvig. Kadar je veter kajtam, kadar je sneg bordam, kadar je sonce tečem ali kolesarim, ob dežju pa »šoping«. (smeh) Vedno se najde toliko stvari, da sploh nisem opazila, da sem že par let brez televizije. Najraje pa vse to počnem v družbi mojih prijateljev.

Ali so anoreksični modeli dejansko dobri in primerni za modo?

Številka 36 – »štima«!

Si kdaj naredila kakšno stvar v karieri, ki ni bila v skladu s tvojimi načeli?

Moja načelo: nikoli se ne zadovoljim s povprečjem. 100% – to je moje povprečje, ne maram »šelebajzerskega« načina dela. Včasih pa se kar kakšna stvar zgodi izven mojih načel, vendar ne pri delu. (smeh)

Kateri je tvoj aktualni projekt, ki si ga naredila oz. katerega delaš in ga boš predstavila v naslednjih dneh?

Vsak dan je narejen vsaj en projekt. Aktualen, tisti večji pa pride marca.

Kdo je tvoja ciljna publika? Kako bi opisala svojo stranko?

Moja ciljna publika so moje sedanje in bodoče zadovoljne stranke. (smeh) Ko vidim človeka, skušam preko pogovora ugotoviti, kaj mu je všeč. Nato si zanj zamislim oblačilo, ki bi mu bilo pisano na kožo. Nikoli ne naredim dveh enakih izdelkov, vse kar naredim je unikat. Želim si, da stranke rečejo: »to je to!«. Pri svojem delu želim biti zelo natančna, zato v vsak kos oblačila vložim veliko truda, saj želim, da ga lastnik z veseljem nosi. Rada imam multifunkcionalna oblačila, ki so primerna za različne priložnosti.

Daješ veliko na lasten videz in lepoto?

Dovolj.

Upoštevaš mnenja drugih? Čigava?

V večini ne upoštevam mnenj drugih. Jih imam sama dovolj, sem dovolj kritična, da ne potrebujem drugih mnenj. (smeh)

Fotografije: osebni arhiv, Tanja Zrinski

Simon Cirkulan

admin