SNG DRAMA PREDSTAVILA REPERTOAR SEZONE 2013/14

Neučinkovite politične odločitve, svoboda posameznika ter ogrožena svoboda individualnosti, brezmejna zloraba oblasti, smisel obstoja ter čas strahu in negotovosti so oblikovali kulturno dogajanje ter rojstvo repertoarja slovenskega narodnega gledališča Drama, ki so ga na odru velike dvorane SNG Drame slavnostno razgrnili včeraj. Program je zasnoval dosedanji umetniški vodja Eduard Miler, na svojem prvem uradnem srečanju z novinarji pa je spregovoril tudi novi ravnatelj gledališča Igor Samobor. Prihodnja sezona prinaša enajst novih uprizoritev, široki ponudbi skoraj tridesetih abonmajev za vse generacije ljubiteljev gledališča (otroci, dijaki, študentje, odrasli) pa se je pridružil tudi Abonma Najst, namenjen najstnikom. S tem Drama krepi svojo kulturno-vzgojno vlogo in napoveduje dodatno širitev tovrstne perspektive delovanja v prihodnjih sezonah.

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor je uvodoma poudaril, da je razgrnitev nove gledališke sezone v času, ko še aktivno poteka sedanja sezona, gledališki praznik brez primere. Ob tem pa je izrazil željo, »da bi s programom sezone, ki jo je skupaj s sodelavci zasnoval dosedanji umetniški vodja Drame Eduard Miler, dosegli enajst umetniških vrhuncev in z njimi privabili v gledališče čim več gledalcev«.

Kultura je najlepši del, kar civilizacija lahko ponudi. – Igor Samobor, ravnatelj SNG Drama

SNG_Drama_predstavitev_sezone_2013-14_foto_PeterUhan

 

SNG_Drama_predstavitev_sezone_2013-14_foto_PeterUhan

 

V sezoni 2013/14 čaka Dramo in njeno občinstvo šest premier na velikem odru in pet v Mali drami, od tega dve krstni uprizoritvi in tri prve slovenske uprizoritve. Ena uprizoritev bo nastala v koprodukciji z Dramo SNG in ena v koprodukciji z Vio Negativo. Sezono na velikem odru bo odprla krstna uprizoritev besedila BORIS MILENA RADKO avtorja in režiserja Dušana Jovanovića, v Mali drami pa z uprizoritvijo Evripidove Alkestide v režiji Borisa Liješevića. V nadaljevanju sezone se bodo na velikem odru zvrstile uprizoritve: igra Rudija Šeliga Svatba v režiji Jerneja Lorencija, Camusov Kaligula v režiji Vita Tauferja, koprodukcija z mariborsko Dramo Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Eduarda Milerja in prva slovenska uprizoritev Senekove Medeje v režiji Mete Hočevar. V Mali drami pa prva slovenska uprizoritev drame Kōbōja Abeja Prijatelji v režiji Mateje Koležnik,avtorski projekt Nerazrešljivo #4 Bojana Jablanovca, Grege Zorca, Katarine Stegnar in Marka Mandića v koprodukciji z Vio Negativo, prva slovenska uprizoritev Angela pozabe Maje Haderlap v režiji in priredbi Igorja Pisona. Sezono bosta zaokrožili uprizoritvi Državljan Kane po motivih filma Orsona Wellesa v režiji Tomaža Pandurja (na velikem odru) in prva slovenska uprizoritev igre Wolframa Lotza Nekaj sporočil za vesolje v režiji Sebastijana Horvata (v Mali drami).

Za drugi del sezone 2013/14 skupaj z Dramo SNG Maribor načrtujemo koprodukcijsko uprizoritev drame Kralj na Betajnovi, ki jo jeIvan Cankar napisal v prelomnem obdobju slovenske zgodovine. Cankarjeva drama je primerna za vse čase, še posebej aktualna pa je prav zdaj, ko na lastni koži občutimo posledice brezmejne zlorabe oblasti. V Mali drami bo linijo uprizoritev, ki v ospredje postavljajo obrobje, nadaljevala odrska priredba romana Angel pozabe, v katerem Maja Haderlap z izjemno subtilnostjo spregovori o pomenu partizanskega gibanja na avstrijskem Koroškem. Na velikem odru sezono zaključujemo z uprizoritvijo Državljan Kane, avtorsko priredbo filma Orsona Wellesa. Ameriški film Državljan Kane iz leta 1941 velja za najboljši film vseh časov, odlikujejo pa ga enigmatična zgodba o življenju premožnega in vplivnega lastnika časopisne mreže Charlesa Fosterja Kana, izvrstna glasba in mojstrska naracija. Sezono bomo zaključili s prvo slovensko uprizoritvijo novitete mladega nemškega dramatika Wolframa LotzaNekaj sporočil za vesolje, v kateri se dva bolehna moška nedoločljive starosti neutrudno sprašujeta o smislu obstoja. Kot poseben dodatek k abonmajskemu programu načrtujemo še koprodukcijo z uveljavljeno skupino performerjev, ki jo že dobro desetletje spremljamo v projektih Vie Negative.«

 Drama

Urednica tokratne repertoarne knjižice je dramaturginja Eva Kraševec. Koncept programske knjižice SNG Drama Ljubljana za sezono 2013/14 »sledi programskim usmeritvam, ki v ospredje postavljajo obrobje, in razgalja mehanizme, ki so nas pripeljali v trenutno družbeno in ekonomsko situacijo. V predstavitev repertoarja Drame vračamo barve; izbrana paleta oblikovno podčrtuje krovno podobo človeka, ki hodi proti viru svetlobe. Pri izbiri naslovnega motiva nas je vodila ideja izhoda iz krize, upanja in premisleka o zdajšnjosti, zato smo za uvodni moto izbrali citat iz Fišerjevega prevoda Hamleta: ‘Misel, zgani se!’, ki še dodatno poantira likovno podobo repertoarne knjižice in obenem gradi most med preteklo in prihodnjo sezono.

Vpis abonmajev za sezono 2013/14 SNG Drama Ljubljana se pričenja 27. maja pri blagajni gledališča.

 

Fotografije: Peter Uhan

Oblikovanje programske knjižice Drame: Danijela Grgić, fotografija: Peter Uhan

S. C.

admin