STRAH (PRED SPREMEMBAMI)

Pred mnogimi leti smo brali kultno knjigo Erice Jong »Strah pred letenjem«, kjer, četudi je bilo glavne junakinje strah vsega mogočega, tudi letenja, se je odločila, da pogumno zakoraka v korenite spremembe v svojem življenju in premaga svoje strahove.

Enako lahko naredite vi, dragi moji in se ne vdate strahu, ki čedalje bolj vlada in obvladuje množice ljudi, ki se bojijo že tudi lastne sence. Namreč, strah v psihološkem smislu je tudi koristen, saj nas varuje pred nepremišljenostjo in tveganimi odločitvami, torej nam do neke mere varuje lastno življenje. A kaj se zgodi, če nas strah preplavi in si ne upamo ničesar več samostojno odločati?

Kakor so že naše babice znale povedati, je strah nekaj kar je votlo, okoli pa ga nič ni. Torej samega strahu se ne potrebujemo bati kajne? Če damo na stran tisti primarni strah, ki deluje nam v dobro, se sedaj osredotočimo na strah, ki nas ovira pred dobrodošlimi spremembami, ki bi jih lahko uvedli v svoja življenja, pa si ne upamo.

Marsikdo si ne upa obesiti živorumenih zaves na okna svojega stanovanja, ker se boji kaj bodo pa rekli sosedje in kako si bodo šepetali ali se zgražali, saj bi zavese morale ja biti bele barve. Ali pa zagotovo poznate strah, ko si nekaj zelo želite, a vas celo telo zablokira in vam ne dovoli realizacije vaših sanj zaradi – seveda, strahu! No, ali pa se dušite v nezdravem in nesrečnem partnerskem odnosu, ki si ga ne upate razdreti, ker vas je strah bodočnosti in vseh sprememb, ki nastanejo kot posledica neke pomembne odločitve.

Ko nas hromi strah, se tudi bojimo prihodnosti in izzivov, ki se pojavijo pred nami, naše misli nimajo rdeče niti, histerično ali nevrotično se odzivamo na zunanje dražljaje, ki se nam zdijo kot neposredna nevarnost.

Kljub vsemu verjamem, da z močjo lastne volje in želje narediti korak naprej ali vstran lahko premagate strahove vseh vrst in ko ste se jih otresli, je pred vami ocean novih priložnosti. Zaplavajte in se uprite močnim valovom, ki bi vas spet potiskali na čeri strahu.

 

 

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica. Če bi radi kaj vprašali, lahko svoja vprašanja pošljete na: info@svetovalnica.si.Avtorica prispevka je socialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, predhodno naročanje na tel.št. 031 44 86 90.

 

M. K. P.

admin