STRASTNA ZBIRALKA – TRENDI ČEVLJEV ZA JESEN IN ZIMO 2013-14

Ženske. Pogosto strastne zbiralke čevljev. Množica parov v omarah in vedno na lovu za novimi. Letošnjo jesen in zimo lahko brez težav pobrskate za starimi pari in tako izgledale modno. Tudi izbira novih čevljev na trgu je pestra. Kolekcije na tednih mode so ponudile prav vse, letošnji največji hit pa so usnje, živalski vzorci, večna črna, modra, rdeča ter peščene barve in predvsem markantna oblika čevlja.

Ne samo visoka peta, tudi cel podplat je pri čevljih letošnje sezone nekoliko zadebeljen. Tako čevelj podaljša nogo in celotno silhueto ženskega telesa. Usnjeni gležnarji so na konici nekoliko zaobljeni, včasih odprti. Bottega Veneta in Rodarte sta izbrala “vintage” videz čevljev ter kombinacijo s klasično črnino v mat ali sijočem slogu. Tudi Gucci je ostal pri klasični črnini s tanko peto in ji dodal prikupne vezalke, Prada pa je svoj čevelj odprla ter opremila s pasovi.

čevlji

Če se odločate za raven podplat ali skoraj zanemarljivo peto, vam bodo zagotovo všeč čevlji modnih hiš Burberry Prorsum, Rochas, Christopher Kane ter Lanvin. Vlogo pozornosti vzbujajočih detajlov tokrat prevzamejo živalski vzorci, našitki in pentlje ali sama oblika čevlja. Rochas je oblikoval tako imenovane traktorke in jih pobarval v markantno rdečo barvo, Burberry prisega na živalske vzorce, Christopher Kane je oblikoval nekoliko moško obliko gležnarja, ki pritegne poglede, Lanvin pa je tej obliki znižal rob čevlja, zaoblil konjico in dodal kristale.

čevlji1

Debela visoka peta je pri Dolce & Gabbana zelo vpadljiva. Včasih sama struktra, ki spominja na prepletajoče se veje posute s svetjem, ali mozaični videz s sakralnimi simboli. Pri Valentinu in Miu Miu so se odločili za kombinacijo dveh barv, kjer čevelj združujejo pasovi. Marc by Marc Jacobs je debeli visoki peti dodal sijoč videz čevlja ter elegantnen, minimalističen trak, ki zaključuje obliko.

čevlji2

Tanka visoka peta na sto in en način. Pogoste so še vedno konice, ki jih Fendi obda s krznenim videzom in vpadljivimi barvami, ali doda na tanko peto še 3D strukturo. Precej enostavnemu gležnarju Jean Paul Gaultier izdela matematičen vzorec in strukturo. Michael Kors pa eleganten čevelj popestri z vpadljivim oranžnim trakom.

čevlji3

Da vam vlaga in mraz ne prideta do živega, izberete škornje. Guccijev škorenj je eleganten, škorenj Anne Sui pa nekoliko bolj pouličen. Marni škorenj je preprost, vendar privlačen, še posebno barva. Med najbolj vpadljive pa zagotovo uvrstimo Versace škornje, ki so narejeni za punk-rock princeso. Le ti se kitijo z bodicami, zakovicami ali neti. Kombinacija usnja in kovine.

čevlji4

Za konec predstavljamo še čevlje za pogumne z izbranim modnim okusom. Trije modeli traktork Prade in Stelle McCartney so lahko samo v črni ali beli barvi, oblika namreč požanje še preveč pozornosti. Vivienne Westwood mora izstopati. Predvsem z nenavadno obliko in barvo čevljev, ko potujemo desetletja nazaj. Zadnji čevelj pripada Jeanu Paulu Gaultieru, kjer je združil eleganco in “casual look” v preverjeni črni barvi ter debelem podplatu z dvignjeno peto.

čevlji5

Fotografije: GoRunway, InDigital

Simon Cirkulan

admin