SVEŽ KONCEPT ŠTUDENTSKEGA NASELJA

Kultura bivanja postaja vedno pomembnejši faktor v našem načinu življenja, tudi v obdobju študija. Sedaj ni ključna le manjša postelja s pisalno mizo, pač pa udobje, ki študentom omogoča kvalitetno pripravo ter doseganje študijskih ciljev, ter hkrati zagotavlja minimalen vpliv na okolje ter nizke stroške. Na Švedskem so pred leti na ogled postavili manjše študentsko naselje, ki je v lanskem letu že doseglo realizacijo.

Tengbom arhitekti so oblikovali prav posebno študentsko naselje, ki združuje dostopnost, odlično izbiro materialov, moderen videz, prav tako pa je okolju prijazno. Projekt je nastal v sodelovanju z lesnopredelovalno tovarno Martinsons in podjetjem AF Bostäder, da pa bi akhitekti čimbolj zadovoljili potrebe študentov, so se pri samem oblikovanju koncepta snovalci obrnili tudi nanje.

tengbom-študentska hiška

Uspešna gradnja cenovno dostopnih stanovanj študentov zahteva inovativno razmišljanje in nove rešitve . Območje v vsaki bivalni enoti se zmanjša od trenutne zahteve s 25 kvadratnih metrov na 10 kvadratnih metrov in še vedno nudi udoben prostor za spanje, kuhinjo, kopalnico in majhen vrt s teraso. Z učinkovito postavitvijo in uporabo navzkrižnega laminiranega lesa kot gradbenega materiala, se najemnina zniža za kar 50% , parv tako se je znižal vpliv na okolje.

Energetska učinkovitost bivalnega prostora je ključnega pomena pri načrtovanju novih stavb. Izbira pravih materialov in proizvodnih metod mora čim bolj zmanjšati emisije ogljika ter toplotno izgubo. Pri tem so se pokazale pozitivne lastnosti lesa, med njimi ne le dostopnost in učinkovitost, pač pa se z uporabo tega naravnega materiala spodbudi lokalna proizvodnja ter znižanje stroškov prevoza materiala. Sestavljiva tehnika objekta hkrati zmanjša čas gradnje.

Projekt so leta 2013 na 10 kvadratnih metrih razstavili v muzeju Virserum Art Museum na Švedskem, že lani pa so projekt realizirali in postavili naselje z 22 enotami.

tengbom-študentska hiška-d tengbom-študentska hiška-c tengbom-študentska hiška-b tengbom-študentska hiška-a tengbom-študentska hiška-e

admin