TROPSKA OSVEŽITEV POLETJA – PAPAJA

Tropski sadež papaja s sočnim rumenim mesom lahko uživamo skozi vse leto, še posebno v tem času pa je kot nalašč za poletna uživanja na soncu v najrazličnejših oblikah. Lahko jo pojemo surovo ali iz nje pripravimo različne sladice ali napitke. Papaja je odličen dodatek poln vitaminov, saj je v njej veliko vitamina A in C ter vitaminov B5. Vsebuje tudi encim, ki mu pravimo kar papain in razgrajuje maščobe, zato je učinkovita tudi pri hujšanju.

Papaja je tropski sadež podolgovate oblike. Mesnata lupina varuje rumeno-oranžno sredico s črnimi semeni. Papajini plodovi so na voljo skozi vse leto, saj rastlina podobna palmi, raste in zori ves čas. Meso, ki ga pri papaji uživamo je sladko in sočno, včasih po okusu in videzu spominja na melono. V manjših količinah lahko uživamo tudi njene pečke, ki imajo nenavaden okus, posušena in naribana jedrca le teh pa uporabljamo tudi kot začimbo. Zreli sadeži papaje imajo tudi temne pike ali proge, tako vemo, da so primerni za uživanje.

Papajo lahko na sobni temperaturi hranimo 3 – 4 dni, v hladilniku pa se doba nekoliko podaljša. Papajo lahko pojemo surovo, iz nje pripravimo razne sladice ali napitke.

Papajin smoothie:

Sestavine

  • 2 kozarca olupljene in razrezane papaje brez pečk
  • 1 kozarec 100% ananasovega soka
  • 1/2 kozarca mleka
  • 1/2 kozarca narezane banane
  • 4 kocke ledu
  • 1 žlica medu
  • 2 čajni žlički limoninega soka

Priprava
Vse sestavine stresemo v električni mešalnik in zmešamo. Serviramo v 2 visoka kozarca.

Papaja

Papaja je odličen dodatek poln vitaminov, saj je v njej veliko vitamina A in C ter vitaminov B5. Vsebuje tudi encim, ki mu pravimo kar papain. Le ta razgrajuje maščobe, zato je sadež učinkovit pri hujšanju. Papain namreč beljakovine razgrajuje v manjše aminokisline, sodeluje pri nastajanju prebavnih encimov, zdravi bolezni pomanjkanja beljakovin ter krepi srce in ožilje. Vitamini v papaji pa krepijo tudi imunski sistem. Meso eksotičnega sadeža papaje lahko pomaga zmanjšati tudi videz gub.

Papaje vsebujejo snov, ki lahko pri ljudeh, alergičnih na lateks, sprožijo alergično reakcijo, prav zato je treba pri uživanju le te biti previden.

 

admin