UPRIZORITEV GOSPODA GLEMBAJEVI NAJBOLJŠA V SPLITU

V nedeljo se je s podelitvijo nagrad v HNK Split zaključil 23. festival hrvaške drame in avtorskega gledališča Marulićevi dnevi. Na festivalu je sodelovalo tudi slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana z uprizoritvijo predstave Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže v režiji Ivice Buljana ter prejelo nagrado občinstva za najboljšo predstavo.

Predstava v izvedbi SNG drama Ljubljana je bila ocenjena z visoko oceno 4,8 (od 5; skupna povprečna ocena vseh desetih tekmovalnih predstav je bila 4,29). Strokovna žirija pa je nagrado marul podelila tudi igralki Nataši Barbari Gračner za igralsko stvaritev za vlogo baronice Castelli-Glembay v uprizoritvi Gospoda Glembajevi.

Strokovna žirija je podelila še šest nagrad marul, in sicer kar pet – za najboljšo predstavo v celoti, Anici Tomić za najboljšo režijo, Jeleni Kovačić za najboljšo dramaturgijo, drugo nagrado marul za igralsko stvaritev Nataši Dorčić za vlogo Melite in za najboljšo glasbo Franetu Đuroviću, Anici Tomić in Jeleni Kovačić – uprizoritvi Leda Miroslava Krleže v režiji Anice Tomić in koprodukciji Zagrebškega gledališča mladih, Festivala Kotor Art in Kraljevskega gledališča “Zetski dom” – Cetinje. Nagrado marul za sodobno dramsko besedilo je prejel Mate Matišić za dramo “Žena bez tijela”Nagrado glavnega medijskega sponzorja Slobodne Dalmacije za najboljšo igralsko stvaritev je prejela Ksenija Marinković za vlogo Eme v uprizoritvi “Žena bez tijela” v režiji Božidarja Violića in izvedbi Zagrebškega gledališča mladih.

  Drama

 

Fotografije: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
S. C.

admin