ZA URESNIČITEV SANJ JE POTREBEN POGUM

Jah, vsak zase misli, da je čez vse pogumen. Kot tisti lev iz Čarovnika iz Oza, ki se je delal junaka, a v resnici se je bal sence lastnega repa.

Takšni smo tudi ljudje. Nekateri si priznamo, da smo kdaj pa kdaj obupani, nesrečni, brez volje in poguma karkoli spremeniti in se vdamo v usodo ter nekako životarimo naprej svoja nesrečna življenja. Takšni se postavijo v vlogo žrtve.

Smo pa spet nekateri, ki se borimo in smo pogumni v smislu, da si upamo naprej v iskanje novih rešitev, iščemo poti,da bi naše bivanje dobilo nek drugi smisel, pogumno se borimo in soočamo s predsodki družbe, okolja, premikamo tabuje ali odmikamo ustaljene vzorce. Za vse to pa potrebuješ pogum.

Koliko poguma si kdo upa vzeti, je stvar vzgoje posameznika, zadeva njegovo notranjo bit, ki je bila podvržena takšnim ali drugačnim pritiskom staršev, okolja, vzorcev ki se vlečejo skozi generacije in osebnostne strukture.

Jaz pa vedno znova ponavljam, da je vsakdo odgovoren za svoje postopke in odločitve, torej tudi za to, ali zmore biti pogumen ali pa rajši ostane v okvirih, ki jih pozna in se ne upa premakniti kam drugam. Vendar, če se kdo odloči da ničesar ne spreminja, potem si tudi nima pravice vzeti besede, da se pritožuje kako mu je hudo in zanič. Kajti, če se ne premakneš v življenju naprej, ne moreš vedeti kaj te čaka.

Če nekdo zna uporabiti pogum za uresničitev svojih sanj in jih doseže, potem ve, da ni nobena ovira toliko visoka, da je ne bi zmogel preplezati. Zatorej, bodimo pogumni in si upajmo več!

 

 

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica. Če bi radi kaj vprašali, lahko svoja vprašanja pošljete na: info@svetovalnica.si.Avtorica prispevka jesocialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projektSvetovalnica, www.svetovalnica.si, predhodno naročanje na tel.št. 031 44 86 90.

 

Fotografije: osebni arhiv, “photostock” za freedigitalphotos.net

M.K.P.

admin