“ZALJUBLJEN SEM. ŽE OD ROJSTVA.”

Mario Miše je sinonim vsestranskega umetnika, ki življenje zajema s polno žlico in veliko mero optimizma, ljubezni in ustvarjalnosti. Vse to ga je pripeljalo do izjemnega uspeha, saj je oblikoval z britansko modno oblikovalko Vivienne Westwood, kar dve sezoni pa sodeloval pri največji in najbolj pompozni modni reviji na svetu, Victoria’s Secret, ter usodnim angelom oblikoval ekstravagantna krila. V ekskluzivnem VOOM intervjuju pa se nismo dotaknili le modnega ustvarjanja, pač pa nam je hrvaški umetnik zaupal številne skrivnosti njegovega polnega, nekoliko pravljičnega življenja.

Ljudje pogosto opredeljujejo in kmalu postanejo zmedeni, če nekdo počne ogromno stvari, kot jih na primer ti. Kam te družba opredeljuje kot umetnika? Se morda lahko opredeliš sam?

Najpogosteje me opredelijo kot kiparja, v zadnjem času vse bolj kot oblikovalca. Ampak počutim se kot umetnik, ki ni opredeljen in se ne oprijema le ene veje umetnosti. Umetnost namreč ne pozna meja, kot jih tudi jaz ne. Vsi projekti so različni, vsak projekt je zgodba zase in v vsak projekt vložim sto odstotkov sebe, vedno pa želim še več. To je skrivnost uspeha.

Mario-portret-voom

Misliš, da ljudje radi etiketirajo in »predalčkajo«?

Da, ljudje to radi počnejo. Moram priznati, da sem bil tudi sam malo zmeden, kakšen naziv napisati na mojo poslovno vizitko. Na koncu sem se odločil, da bo ta naziv le umetnik. Nikoli ne vem, kam me bodo zanesle moje ustvarjalne poti.

Nekje pa se vseeno najbolj najdeš …

Najbolj se najdem v kiparstvu, vendar moram priznati, da to najmanj počnem. Najraje oblikujem tudi za gledališče, saj namreč združuje vse tipe umetnosti pod eno streho. Prav tako imam rad to čarobnost in iluzijo, ki jo oder ponuja gledalcu.

Gledališče ti torej pušča največ umetniške svobode …

Tako je, tam lahko počnem različne stvari naenkrat in nikoli mi ne postane dolgčas. Tudi moj zadnji projekt se nanaša na to področje ustvarjanja, ampak o njem več takrat, ko izide.

Ti je ljubši tradicionalen ali vseeno moderen pristop oblikovanja?

Prej tradicionalno, sedaj vedno bolj moderno. Ampak imam rad oba pristopa, ki ju rad združujem. Prav tako pa se je potrebno učiti iz tradicije, da lahko oblikuješ moderno.

So bili morda tvoji največji projekti povezani prav z gledališčem?

Na vsak projekt gledam zelo osebno in mu posvečam veliko pozornosti. Ne vem, katerega bi izpostavil. Nanje gledam kot na svoje otroke, vsi so mi pomembni in vse imam rad. Iz njih se učim, izpopolnjujem in rastem v boljšega ustvarjalca.

Ampak ljudje ter družba vseh ne obravnavajo enako, čeprav so vsi kvalitetni …

To drži. Vsekakor me je širša množica spoznala kot oblikovalca kril največje modne revije na svetu, Victoria’s Secret.

Nam lahko o sodelovanju z Victoria’s Secret zaupaš kaj več?

Ustvarjalce modne revije Victoria’s Secret sem prepričal v natečaju, ter nato oblikoval in izdelal krila za njihove modele v kar dveh sezonah, 2005 in 2006. K uspehu so pripomogli seveda dobra ideja, talent in agent.

  VS-voomreceived_10204418234549911VS-voom-1received_10204418235629938VS-voom-2

Če še malo ostanemo pri slavnih angelih … Kje si za oblikovanje kril iskal inspiracijo in katere materiale si uporabil pri oblikovanju?

Inspiracijo na splošno iščem povsod. V svetu, ki me obdaja, v naravi, ljudeh in živalih. Pri tem projektu sem za oblikovanje ter izdelovanje kril uporabil predvsem perje, folijo, žico, postopek kaširanja in podobno.

Tudi na splošno uporabljaš pri izdelovanju te materiale?

Spet odvisno od projekta. Na splošno zelo rad oblikujem iz stekla ter akrilnega, pleksi stekla.

mario-art-voom

Spremljaš hrvaško modno industrijo, morda slovensko?

Mislim, da tako na Hrvaškem kot tudi v Sloveniji, ne moremo govoriti o modni industriji v pravem pomenu besede. To sta premajhni tržišči. Spremljam pa hrvaško modo, kolikor se le da, medtem ko slovenske mode ne poznam preveč.

Že razmišljaš o lastni liniji in prvi kolekciji oblačil?

Seveda, jo tudi že oblikujem, ampak še ni ugledala luč sveta. Namenjena bo moški populaciji, saj mi je oblikovanje za moške bližje.

Veliko umetnikov dela ponoči. Je tako tudi pri tebi?

Sem nočni tip človeka in najraje delam ponoči. Spim do desetih, nato pa se začne moj delovni dan.

Lahko bi rekli, da si človek narave. Zelo rad imaš živali, kar nekaj jih imaš tudi doma …

Zelo jih imam rad. Živali me naredijo srečnega in prav sreča je osnovni del navdiha in volje do življenja. Doma imam trenutno tudi dva dihurja in dve mački.

Kaj bi še dodal v tvoje stanovanje, poleg živali seveda, kakšna bi bila tvoja hiša iz sanj?

Moja hiša iz sanj bi bila Disneyland. Rad imam vrtiljak in zelo rad bi ga imel v stanovanju.

Pozabila sva še na izjemno pomembno vprašanje, ki ga drugače zelo rad postavljaš drugim. Si kaj zaljubljen?

Zaljubljen sem. Že od rojstva …

received_10204418221549586 VS-voom-3received_10204418221429583

Fotografije: Sanja Baljkas, arhiv Victoria’s Secret

Besedilo in oblikovanje: Simon Cirkulan

admin