ZOOFA PRAZNUJE DRUGO OBLETNICO

Zoofa, zadruga slovenskih oblikovalcev in ustvarjalcev, ki letos praznuje drugo obletnico, ni le trgovina z oblikovalskimi oblačili in modnimi dodatki, je tudi prostor, kjer se povezujejo slovenski oblikovalci s področja mode in uporabnih umetnosti. Vsak obisk v njej je svojevrstno doživetje.

Zoofa je okolju in človeku prijazna, saj ne temelji na množični proizvodnji. Vsa oblačila in modni dodatki so izdelani v lokalnih šiviljskih delavnicah z domačim strokovnim znanjem, oblikovalsko vizijo in ljubeznijo do ustvarjanja. Naj iščete kaj zase ali za darilo, izdelki izpod prstov slovenskih oblikovalcev vas bodo gotovo očarali.

Posebnost zasnove trgovine je, da v njej oblikovalci sami prodajajo izdelke in svetujejo strankam, zato so stranke deležne edinstvene uporabniške izkušnje: oblikovalce spoznajo osebno, njihovo ustvarjanje pa je bolj prilagojeno željam strank. V ekipi Zoofe so tako znana in uveljavljena imena s področja mode kot tudi manj znani oblikovalci, ki niso nič manj zanimivi. Vsak oblikovalec ima svoje prepoznavne izdelke in slog. Zato v trgovini prav vsak modni okus zlahka najde kaj zanimivega.

zOOFA-VOOM

Predstavijo se modne znamke:

Zelolepo (oblikovalka Editta Zelolepo) – personalizirani, skrbno oblikovani in ročno izdelani modni dodatki iz usnja. Dodatki so unikatni, drugačni in drzni, z izrazitim posluhom za detajle in natančno izdelavo. Pripovedujejo barvite zgodbe posameznika ali pa so kar nebarvno brezčasni.

JSP (oblikovalki Jelena in Svetlana Proković) – natančno modno oblikovanje z občutkom za styling povezuje klasično krojaštvo, ki poudarja etičnost, trajnost in maloserijsko produkcijo. Moda JSP je svež veter v nošenju oblačil. Poudarja generični izdelek s komercialno privlačnostjo.

FirmabySanja (oblikovalka Sanja Grcić) ponuja univerzalne in brezčasne kolekcije oblačil in modnih dodatkov s prebrisanimi detajli in športnim dotikom. Odlikujejo jih sodobna, urbana silhueta, multifunkcionalnost in tehnološko obdelani naravni materiali v izrazitih barvnih lestvicah. Oblačila so plod rokodelskih veščin, izdelana so v majhnih serijah.

Renata Bedene na področje tekstilnega oblikovanja drzno prenaša izčiščeno likovno estetiko v tehnikah sitotiska, ročnega tkanja, vezenja, pletenin, kolažev. Unikatne vezenine na jopah in jaknah se vijejo v organskih linijah z rastlinskimi, živalskimi in simbolnimi zgodbami. Pestri sitotiski na tunikah, puloverjih in krilih so dostikrat abstraktni.

Princip (oblikovalka Mojca Celin) je blagovna znamka luksuznih ženskih oblačil, znana po svojih odlično krojenih ženstvenih oblačilih s prestižnimi dodatki, kot je idrijska čipka. S subtilno pripovedjo detajlov ustvarjajo dovršeno celoto. Kreativno središče ustvarjanja je na robu ljubljanskega barja. Princip je stališče, odnos do sveta. Princip luksuzno kljubuje. Princip je življenje. Princip je večen.

zOOFA-VOOM-1

Vesna Štih vas bo ogrela z volnenimi krili in oblekami ter bombažnimi in viskoznimi majicami in tunikami. Oblačila so oplemenitena z unikatnimi vezeninami in potiskanimi abstraktno geometričnimi vzorci. Nekateri kosi imajo nenavadne kroje, ki tvorijo volumne, katerih obliko spoznate, ko oblačilo pomerite.

PATRICIA PIE (oblikovalki Barbara Franjić in Karmen Sanda) je namenjena pozitivni osebi, ki se veseli življenja in
nima strahu pred novimi izzivi. Kreacije so barvite in popestrene z unikatnimi potiski. Za ilustracije skrbi Karmen, ustvarjene so le za blagovno znamko PATRICIA PIE. Kroji so elegantni in udobni, v koraku z modnimi trendi. Izdelki se ponašajo z drznimi kombinacijami različnih materialov, ki so izbrani skrbno in s preudarkom.

Marta Vodeb od leta 2009 ustvarja oblačila v svojem studiu v Ljubljani. Pristop je v celoti oseben, saj se le tako lahko posveti željam vsake stranke in tako nastajajo njena unikatna oblačila. Ker je bila nenehno prisotna težnja k vedno bolj avtorskim in zahtevnejšim oblačilom tako v kroju kot izdelavi, se je z novim načinom dela razvila še prva linija višjega cenovnega razreda Marta B. Vodeb, ki deluje po principih haute couture.

NI (oblikovalka Nina Holc) se z jesenjo se vrača s čudovitimi ročno potiskanimi rutami, ki niso le modni dodatek, pač pa povsem samosvoj kos, ki popestri ali dopolni vsak osebni stil. Rute pripovedujejo svojo zgodbo, nosijo svoj poseben značaj, z različnim zavezovanjem pa jim lahko vdihnemo vedno nov izgled. Kolekcijo dopolnjujejo mehke jope, ki bodo v prihajajočih mrzlih dneh nudile dodatno toplino pod plaščem ali jakno.

Stanka Blatnik fashion (oblikovalka Stanka Blatnik Blagotinšek) se je kot samostojna oblikovalka specializirala za oblikovanje unikatnih oblačiil po meri telesa in duha. Promocijske kreacije iz porcelana, školjke, aluminija, jekla in stekla ter obleke z idrijsko čipko so njen karakterističen oblikovalski podpis. Svečana oblačila z avtorsko tehniko plastenja in vzorčenja tekstilij v zadnjem obdobju dopolnjujejo uporabna dnevna oblačila z digitalnim tiskom.

Nelizabeta (oblikovalka Neli Štrukelj) je namenjena vsaki ženski, ki ne sledi hitro menjajočim se modnim trendom, ima rada udobna oblačila, ceni kvalitetno izdelavo in inovativno oblikovanje, ljubi malce nenavadne detajle. Ker se giblje v urbanem okolju, zna biti impulzivno svojeglava in sproščeno spontana, svoj slog pa začini še z ročno izdelano unikatno obutvijo, torbicami in dodatki ter s svojeglavim karakterjem in karizmo.

Simona Kogovšek letošnjo zimo ostaja zvesta viskoznemu jerseyju, ki ga oplemenitijo zunanji metik šivi, nadgrajeni z detajli, ki naredijo oblačila posebna. “Strehice” na rokavnih okroglinah poudarijo rame in dajejo futurističen videz, dodane kapuce spremenijo elegantne tunike v casual oblačila za dnevne aktivnosti. Udobne hlače s patenti in jope bodo “IT” kos zimske kolekcije. Osnovna barvna paleta je črna z dodatki gozdno zelene ali globoko rdeče in viola. Za nežne pa smetana s srebrno.

JPK (oblikovalka Jana Pirečnik Knapič) predstavlja kolekcijo imenovano Netopir, oblikovano s preprostimi, a učinkovitimi kroji, ki omogočajo udobnost nošenja. Oblačila imajo poudarjeno silhueto, ki z dodanimi unikatnimi pasovi poudarijo ženstveno linijo telesa.

tinapavlin predstavlja kolekcijo oblačil minimalističnih krojev z japonskim pridihom. Na monokromatskih tekstilnih površinah se včasih znajdejo elegantni grafični potiski v tehniki ročnega sitotiska.

Zoofa novembra praznuje drugo obletnico obstoja in obratovanja. Ob obletnici bodo Zoofo med 12. in 14. novembrom z novimi, zimskimi kolekcijami predstavili javnosti v nekoliko spremenjeni podobi, 3. decembra 2015 pa se bo med številnimi oblikovalci Slovenije in tujine na Gospodarskem razstavišču predstavila s svojim izhodom na veliki VOOM modni reviji.

 VOOM-FS-Zoofa

admin